5 Sebab Ostematrix Jadi Pilihan Wanita

Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50 peratus jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’.

CARA MENAIKKAN HB RENDAH SEMASA MENGANDUNG

Author: | Categories: Hb rendah, Kehamilan, Set Hamil 2 Comments
Semasa tempoh mengandung, HB (hemoglobin) rendah antara masalah perlu yang dipandang serius oleh ibu-ibu. HB rendah semasa mengandung juga antara kes yang di bawah pantauan nurse sepanjang anda membuat pemeriksaan di klinik kesihatan. Pengalaman Kak Da, anak pertama HB memang rendah dari awal kehamilan. HB Kak Da bawah 10.

3 Rancangan Kartun Kanak-Kanak Harus Tonton

Kadang-kadang, kita beri anak-anak menonton TV itu satu-satunya cara untuk siapkan makan malam, dan ada juga ianya satu-satunya cara untuk ibu mendapatkan ‘me time’ di tandas =). Tetapi rancangan kartun di TV tidak semua sesuai untuk kanak-kanak bahkan ada yang benar-benar tidak boleh ditunjukkan kepada anak-anak sama sekali. Kak Da berbicara soal anak berumur 2

Mitos Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

Bila bercerita perihal penyusuan susu ibu, kalau boleh hampir setiap orang dari makcik belah mak sampai ke kakak yang buat massage atau facial kat uolls tu akan beri nasihat dan pandangan =). Baguslah macam tu kan sebab ramai yang sudah sedar kepentingan penyususan susu ibu. Tetapi kita sebagai ibu perlu

4 Tips Atasi Sembelit Selepas Bersalin

Bagi wanita yang pernah melalui proses bersalin dan berpantang, sembelit adakalanya jadi ‘nightmare’ untuk kita kan. Sembelit selepas bersalin sampai kadang-kadang berazam tak nak mengandung dah selepas ni. Tapi sedar-sedar eh termengandung lagi =). Begitulah kita kebiasaannya kan. Di sini saya ingin kongsi 4 Tips Atasi Sembelit Selepas Bersalin Semasa

10 Tips Berpuasa Sambil Menyusu

Insyaallah Ramadhan akan datang tahun ke 6 Kak Da berpeluang berpuasa sambil menyusu anak. Ramai ibu-ibu yang risau mampu atau tidak berpuasa sambil menyusu. Kak Da nak share tips macam mana Kak Da ‘survive’ berpuasa sambil menenyusu ke empat-empat anak Kak Da. 10 Tips Berpuasa Sambil Menyusu: 1) Dapatkan support dari orang

Kenapa Pilih Shaklee?

Author: | Categories: Uncategorized No comments
Sedar tak sedar Kak Da dah hampir 7 tahun menggunakan Shaklee. Start ambil lepas bersalinkan Balqis sampai sekarang. Walaupun sekarang dah macam-macam produk kesihatan di pasaran tapi Kak Da masih setia dengan Shaklee. Sebab Shaklee ada sesuatu beharga dan bernilai yang company suppliment lain tiada. Selain dari research paper &

DIY Aktiviti Anak-Anak Semasa Menginap Di Hotel

Kebiasaannya apabila kita travel dengan anak-anak, walau macam manapun kemudahan dan kelengkapan yang ada di hotel tempat kita menginap akan ada masa kita habiskan masa di bilik. Sama ada tunggu anak atau pasangan berehat sebentar, tidur, mandi atau sebagainya. Atau macam isteri yang berpeluang mengikut suami outstation, semestinya waktu

Tempat Harus Pergi Di Batu Pahat

Author: | Categories: anak-anak, holiday, parenting, Travelog No comments
Banyak tempat menarik di batu Pahat sebenarnya. Sebagai anak jati Batu Pahat, banyak lagi tempat saya tak explore. Balik kampung yang lepas berkesempatan pergi ke Fazz Urban Farm di Parit Yaani. Ladang ternakan kambing Muslim. Walaupun kat Paka ni kambing boleh jumpa di tepi jalan or even kat halaman

Water Theme Park Di Kuantan

Author: | Categories: holiday, hotel review, my life, Travelog No comments
Saya suka simpan gambar-gambar bila berpeluang menginap di hotel dengan niat nak buat review lepas tu. Tapi busy sangat. Gambar jadi simpanan je akhirnya. Yang kali ni nekad nak buat review jugak. Alhamdulillah berpeluang menginap ikut suami kursus di Swiss Garden Resort Residence, Kuantan baru ni. Spesifiknya terletak di