Oatmeal Scramble

Author: | Posted in resepi No comments
Assalamualaikum

Serius dah bersawang blog kesayanganku ini. Insyaallah hari ni nak bersihkan sawang-sawangnya. Nak share resepi breakfast Balqis utk hari ni. Dah beberapa ali buat tapi baru nak share kali ni. Saya olah sedikit mengikut citarsa Balqis dari sumber Wholesomebabyfood

Oatmeal Scramble

Oat
Carrot
2 Kuning telur
Serbuk badam

Cara-cara
1) Oat dimasak terlebih dahulu di dalam periuk yang berisi air yang telah mendidih
2) Parut carrot
3) Pukul telur kuning
4) Satukan oat, serbuk badam dan parutan carrot dan masak di atas frying pan.
5) Kemudian campurkan kuning telur dan kacau seperti kita buat scramble egg
6) Tutup api bila kuning telur sudah betul-betul masak.
7) Siap


Sometimes, saya menggantikan serbuk badam dengan kismis/kurma yang dicincang.
Berikut ialah nutrisi & khasiat bahan-bahan masakan di atas:

Oats are high in fiber, calcium, protein and even some B vitamins.

Egg yolks supply cholesterol, which is needed for mental development. Remember, babies need fats. Organic, cage-free chicken’s egg will also contain omega-3 fatty acids that stimulate brain development. Feeding your baby one egg yolk every day from the age of five or six months will provide these essential nutrients, as well as vitamin A and amino acids. Kuning telur boleh introduce pada baby bila berumur 12 bulan ye. Balqis pun baru je saya kasi makan telur.

Badam mengandungi protein, serat, kalsium, magnesium, kalium, zinc, selenium, kuprum, phosphorus, biotin, riboflavin, niacin, besi, vitamin E serta antioksida lain yang tinggi. Tapi kena try test pada baby sama ada allergic pada badam atau tak.

Ok. Sekadar ini sahaja sharing hari ni. Balqis pun dah bangun tu. Ajak umi main. Ohh ye hari ni our 2nd Anniversary. Semoga Allah melimpahkan rahmat, redha ke atas rumahtangga kita. Thank you abang kerana menjadi suami yang baik untuk ayang dan ayah yang penyayang kepada Balqis. Love you dear. Bukit Tinggi jejomss..

Lastly, gambar Balqis masa raya baru ni buat tatapan uncle dan aunty semua..

Balqis dah besar tau pakcik makcik semua..

Add Your Comment

CommentLuv badge