Pengalaman bersalin anak kedua (PART III)

Ok now it’s come the real birth story..

Jam 4a.m 2/7/2012 (exactly on my EDD) saya start rasa mild contraction. Saya ingat time ni Final EURO 2012, abah & ma tak tidur ada depan TV. Saya yakin ni masanya and then call my hubby to rush from Terengganu. Abah tolong hantar ke Hospital Pantai Batu Pahat. Cek bukaan di sana already 5cm. Woww. Yang ni saya tak dapat nak elak, due to my GBS infection saya kena IV drip untuk antibiotik untuk mengelakkan jangkitan pada baby. Sepatutnya 4 hour before deliver kena IV drip ni. Selepas tu jam 5.30 pagi saya request untuk solat Subuh (alasan saya untuk berjalan-jalan, belum masuk waktu Subuh lagi). Nurse tanya nak solat di katil or bilik saya. Of course bilik wad saya. Ada peluang saya untuk jalan,jalan dan jalan untuk mempercepatkan bukaan dan mengurangkan rasa sakit. Nurse risau kat saya sebab dah 5cm tapi saya mampu lagi untuk jalan dan solat seperti biasa. Sementara menunggu waktu Subuh di bilik wad saya, menggunakan waktu dan kesempatan yang ada untuk berjalan sambil praktis pernafasan. Kemudian solat Subuh seperti biasa. Dalam 6.30 pagi saya dipanggil masuk ke labor room. Cek bukaan already 8cm. Dr.Lau tanya betul ni you tak nak induce? Yess Dr. Pengalaman bersalin anak pertama saya di induce. Sepanjang dalam labor room saya praktis teknik pernafasan to ease the pain. Tq Deeja banyak beri guide pasal teknik pernafasan ni dan bagi pinjam buku Hypnobirth. Sangat membantu.

7.30 am contraction sangat kerap dan kuat. Dr Lau kata you dah boleh push sebab dah 10cm. Tapi saya tak rasa macam nak push sangat so tunggu je bila saya rasa nak push. Alhamdulillah 4 kali push lahirlah seorang puteri comel jam 7.53am seberat 3.77kg without any pain medication, without episiotomi, induce and so on. Alhamdulillah. Saya berkesempatan skin to skin contact dengan baby & hold my baby right after deliver. Allahuakbar. Alhamdulillah. Walaupun tanpa suami di sisi, saya berjaya melalui proses bersalin seperti yang saya inginkan. Allah bantu saya.

Saya syukur sangat sebab Hospital Pantai Batu Pahat support breastfeeding. Highly support!! Tq to my gynae Dr.Lau, paed Dr.Annisa and all nurse yang membantu saya melalui proses bersalin di sini dan sangat support breastfeeding. I highly recommend Hospital Pantai Batu Pahat kepada yang berkenaan.

 Aisyah Sakinah

 

 

Comments
  1. Posted by Faizah^Ramli
  2. Posted by Anonymous
  3. Posted by Ain Epul
  4. Posted by Ain Epul
    • Posted by firnass
  5. Posted by redvelveto
  6. Posted by Huda Mazan
    • Posted by RED MUMMY
      • Posted by firnass
  7. Posted by Anonymous
    • Posted by firnass
  8. Posted by Huda Mazan
    • Posted by firnass
  9. Posted by Anonymous
  10. Posted by Huda Mazan
  11. Posted by Huda Mazan
  12. Posted by Huda Mazan
  13. Posted by ALYLYN
    • Posted by firnass
  14. Posted by Mrs Fareed
    • Posted by firnass
  15. Posted by Seman
    • Posted by firnass
  16. Posted by alylyn
    • Posted by firnass
  17. Posted by RED MUMMY
    • Posted by firnass

Add Your Comment

CommentLuv badge