Pengalaman bersalin anak kedua (PART II)

Sambungan dari Part 1,

Untuk bersalin kali ni saya pilih natural birth. What is & Why natural birth? Natural birthing kalau ikut definition mr.google :
  • going through labor and delivery without the help of medications, including pain relievers such as epidurals, induce
  • using few or no artificial medical interventions such as continuous fetal monitoring or episiotomies (when the area between the vagina and anus, called the perineum, is cut to make room for the baby during delivery)
  • allowing the woman to lead the labor and delivery process, dealing with it in any way she is comfortable
Walaubagaimanapun, saya yakin maknanya berbeza bagi setiap individu yang memilih natural birth. Makna natural birth bagi saya ialah melalui proses bersalin secara alami, tanpa sebarang  medication(drug free), tanpa ubat penahan sakit (epidural, etc), tanpa induce, episiotomi dan sebagainya UNLESS TRULY NECESSARY.

Why natural birth? Saya percaya Allah ialah sebaik-baik Pencipta dan tubuh badan kita wanita memang perfectly designed untuk melalui proses bersalin. Alat bantuan perubatan sangat dihargai jika komplikasi berlaku. Insyaallah dengan preparation yang cukup, exercise, proper diet, kita sebagai wanita boleh bersalin dengan natural. Banyak cara natural / drug free method untuk kurangkan rasa sakit ketika bersalin. Oleh sebab saya study last minute, hanya cedok ilmu di group FB The Gentle Birthing Group Malaysia ,  cedok ilmu dari member yang berpengalaman di sana esp sis Deeja(thanks eh bagi pinjam buku Hypnobirth) n sis Najwa, google sana google sini sempat study buku Hypnobirthing Deeja pos ke Johor beberapa minggu sebelum bersalin. Memang 1 buku ni belum habis sempat dibaca. Saya fokus baca yang penting (semua penting ye tapi ni kes saya takut tak sempat..hehe) esp topic breathing technique. Duk praktis 3 type breathing & visualise technique tu untuk mengurangkan rasa sakit. Yang ni pun belajar dengan Deeja guna WhatsApp je.Huu boleh tak. Orang siap pergi course bagai. Insyaallah next pregnancy ada kelapangan nak join course Hypnobirthing ni.

Add Your Comment

CommentLuv badge