Meroyan? Postpartum depression? Baby blues?

Author: | Posted in breastfeeding 1 Comment

Sedang menghabiskan buku Vitamin Bible ni, terjumpa satu info menarik yang saya baru tahu berkenaan pengambilan Omega-3 semasa hamil dan menyusu badan.

Author buku, Dr. Earl Mindellmerupakan seorang professor nutrisi di Pacific Western University in Los Angeles, ahli farmasi berdaftar, expert dalam bahagian nutrisi, vitamin, drugs, herba. Dia juga merupakan penulis kepada 20 buah buku setakat ini.

Page 372 dalam buku ni ada menceritakan tentang pospartum depression(PPD) ni atau orang Melayu kita panggil meroyan. 80% ibu-ibu baru akan mengalami sebahagian dari simptom-simptom PPD iaitu menangis tanpa sebab, sedih, restlessnes.

Ibu-ibu boleh mengurangkan potensi untuk PPD ni dengan pengambilan Omega-3 semasa hamil. Kekurangan Omega-3 bukan sahaja dapat meningkatkan potensi PPD di awal kelahiran tetapi juga boleh memberi kesan terhadap perkembangan otak bayi.

Pengambilan Omega-3 lebih-lebih diperlukan selepas melahirkan anak kerana Omega-3 telah digunakan sepanjang kehamilan untuk proses perkembangan otak bayi.

Breastfeeding merupakan salah satu cara untuk mengurangkan PPD. Allahuakbar. Indah sungguh aturan Allah kan. Banyak sangat benefit bila breastfeeding ni. Selain itu, pengambilan Omega-3 yg mencukupi juga diperlukan untuk kesihatan ibu dan perkembangan otak bayi selepas kelahiran. Sumber Omega 3 boleh didapati dari walnut, telur, kacang,salmon atau supplement Omega-3.

Shaklee juga mempunyai produk Omega-3 sendiri iaitu Omega Guard. Shaklee OmegaGuardTM merupakan makanan tambahan yang mengandungi minyak ikan.  Satu hidangan OmegaGuardTM menyediakan 1000mg asid lemak omega 3  termasuk DHA dan EPA.

Credit

Puan Huda
Shaklee Independent Distributor
ID Shaklee : 894271
HP: 014-4906806
Email: firnass@gmail.com

Comments
  1. Posted by etuza

Add Your Comment

CommentLuv badge