Pengalaman Bersalin anak ketiga

Bismillahirrahmanirrahim
Hari ke59 lepas bersalin baru ummi sempat nak update blog. Betapa busynya ibu beranak tiga ni =) .
Menjelang EDD saya anak ketiga ni macam-macam perkara baru jadi. Betullah setiap kali kita mengandung dan bersalin tu pengalaman yang berbeza-beza. Banyak ilmu baru saya belajar. Betapa besar ilmu Allah..ni baru ilmu berkenaan kelahiran bayi.
2 minggu sebelum EDD saya, masa check up dengan gynae, bayi dikesan dalam keadaan mendongak ke atas (OP position). Dr Lau kata kalau bersalin dalam keadaan baby OP ni agak sukar  n progress labor boleh jadi agak lama.
Balik tu google pasal OP dan tanya rakan-rakan dalam group Gentle Birth macam mana cara nak pusingkan kepala baby menghadap bawah. Occiput Posterior (OP) ni posisi kepala dah betul ke bawah tetap muka menghadap ke atas. 
Banyak tips-tips yang saya jumpa dan saya buat. Antaranya:
  • Banyakkan sujud
  • Duduk dalam keadaan punggung kita lebih tinggi dari lutut, duduk atas gym ball senang.
  • Tidur mengiring kiri
  • Buat posotion all four. Macam kita basuh bilik air tu.
  • Banyak doa & cakap kat baby supaya baby pusing sendiri normal. Suami pun doa sekali.

Alhamdulillah next weeknya cek kepala baby dah pusing normal.Settle bab posisi kepala baby, ada perkara lain pulak Dr Lau cakap. Uri dah matang atau Placenta Calcification. Masa scan tu nampak tanda-tanda putih kat uri kita. So start risau balik. Dr Lau beberapa kali suggest induce. Bila balik google dan tanya kawan-kawan yang berpengalaman baru tahu rupanya uri matang ni ada stage dia. Tengok berapa % uri kita yang dah matang tu. Paling merbahaya kalau kena masa Trimester 1 & 2. Biasa nak dekat deliver ramai yang kes uri matang ni. Doc minta saya keep monitor pergerakan baby.

Sementara menunggu EDD 31 Mac 2014 macam-macam saya buat supaya bersalin sebelum EDD sebab saya tak nak induce. Doa, solat hajat supaya saya bersalin normal dan suami ada masa saya bersalin. Banyakkan berjalan, dance (haha ni perkara baru saya belajar pregnancy kali ni..sila buat dalam bilik tertutup yg berkunci ye =p ), exercise atas gym ball tu, Gym ball ni saya beli murah masa ada Discount kat Groupon. Suami pun setiap weekend nak dekat EDD tu balik. Tq hubby =)

31 Mac masih belum bersalin. Jumpa Dr Lau cek air ketuban semua ok lagi..saya mintak tunggu lagi seminggu. Ok Doc kasi. Saya kerapkan aktiviti saya seperti di atas tu.

Saya google macam mana nak induce naturally. Perkara baru saya tahu ialah makan nenas atau minum jus nenas tu. Awal-awal pregnant jangan buat ye. 6hb saya start makan buah nenas tu. Abah belikan sebiji nenas. Deeja cadangkan ambil nenas & alfalfa. 7hb pagi saya ambil alfalfa Shaklee 5 biji. Petang 7hb tu ada keluar tanda darah sikit tapi tiada rasa contraction. Saya kerapkan exercise atas gym ball.

3am 8 April 2014

Start rasa contraction. Bila cek jarak sakit 5 minit tapi tak tetap. Mandi air panas, kejut hubby.. pukul 4am baru bertolak ke Hospital Pantai Batu Pahat. 10 minit je perjalanan. Sampai sana cek bukaan 5cm. Saya tak buang air besar semalamnya jadi rektum saya penuh Doc cakap.
Sepanjang kontraksi ni saya apply breathing technique dalam buku Hypnobirthing tu dan yg Deeja ajar. Alhamdulillah byk membantu.

6am saya dah rasa sakit yg amat tapi ingat lambat lagi. Saya cakap kat hubby pergilah solat subuh dulu. 6.15am rasa nak keluar dah baby. Dr Lau tanya nak tunggu hubby tak. Saya cakap tak boleh tahan dah ni . huhu.

6.15am keluarlah makhluk Allah yg sangat comel ni. Dr Lau terus bagi kat saya. Suam-suam rasa badan baby. Alhamdulillah. Nurse minta izin nak ambil baby dan bersihkan dulu. Ok. 5 minit kemudian nurse bagi baby dah dibersihkan dan saya breastfeed baby dalam labor room. Suami sampai baby dak keluar =)

Saya sambung pengalaman berpantang next post ok.
Semoga bermanfaat =)

 
 
 

Comments
  1. Posted by wani
  2. Posted by neeza
    • Posted by firnass
  3. Posted by scheetah

Add Your Comment

CommentLuv badge