Cara Candle Light Dinner Di Rumah ( with kids )

Author: | Posted in my life, parenting 5 Comments
Dah lama teringin nak candle light dinner ni. Asyik bertangguh je sampai dah anak 3 orang mula fikir susah kalau nak buat kat luar. Macam mana cara nak candle light dinner dengan anak-anak ni? Jenuh duk pikir. Kami takde maid atau sedara mara kat sini nak tinggalkan sekejap anak-anak. Saya tak suka susahkan kawan atau jiran untuk family matter. Biarlah kami susah senang, romantic bersama. Cewaah ayat

Sempena anniversary kami yang kelima 26 September yang lepas, saya plan buat surprise candle light dinner untuk suami. 25 September saya minta izin suami drive ke Mesra Mall dengan Umar dan Balqis. Aisyah tinggal dengan suami. Saya cakap nak beli barang sikit, abang takyah ikutla. Abang tolong jaga Aisyah. Mula-mula berat juga suami nak kasi. Yelah drive dengan baby Umar ni, dia risau kalau Umar meragam dalam kereta. Saya kata insyaallah ok. Jadi diizinkanlah pergi.
Kat Mesra Mall saya beli daging beefsteak, tomato & kentang buat salad sikit, orange nak buat jus, lilin, gelas.

Petang 26 September saya siap masak awal. Suami ada program, dia takde di rumah so saya bebas masak. Tak perlu sorok2. Lepas maghrib siapkan semua. Lilin siapkan letak dalam gelas. Candle light ni memang guna barang-barang terpakai je tau. Save budget gitu tapi tak menjejaskan suasana.
Bunga saya letak dalam bekas termos air. haha. Air saya blend buah oren + Vivix. Sedap =)
Tutup lampu semua. Memang gelap la. Pasang flashlight handset je. Bila suami sampai tadaa.. surprise

 

 Suami suka isteri lagi suka

 

Nampak tak bekas termos isi bunga tu? haha

Jadi bagi yang ada anak ramai tapi teringin nak candle light dinner, kalau anda jenis macam saya tak tahu nak letak anak kat mana kalau buat kat hotel atau restoran boleh tiru idea ni. Acara sampingan saya tiupkan belon banyak-banyak kasi anak-anak main supaya tak kacau kita masa makan dengan hubby tu. Bagi makan kenyang-kenyang ke anak. Tapi standard budaklah mana tak kacau kan. Tak mengapa, mereka kan antara tanda cinta si isteri dan suami. Raikan mereka.
Semoga bermanfaat.

 
 

Comments
  1. Posted by Khadeejah Hasmad
    • Posted by firnass
  2. Posted by Norhayati Suaib
  3. Posted by ummihanani
    • Posted by firnass

Add Your Comment

CommentLuv badge