Author Archive

Resepi Roti Puri Mudah

Bagi mencari menu sarapan pagi atau minum petang yang mudah dah sedap boleh untuk cuba resepi roti puri ni. Makan tak sedar dah habis. Sebelum ni ada nampak orang share kat FB tapi masih belum terbuka hati nak cuba. Last week baru K Huda cuba untuk sarapan weekend. Buat

Vaginal Douching/Meruang : Kenapa Doktor Melarang?

Author: | Categories: Uncategorized No comments
Dua tiga hari ni heboh di media sosial berkenaan isu meruang dan douching. K Huda pun baru dua tahun lepas tahu berkenaan meruang ni. Agak teruja juga tapi pada masa sama ragu-ragu juga perlu buat atau tidak. K Huda amat tak setuju part jamu insert di bahagian faraj tu.

Perkembangan Anak-Anak

Dah lama rasanya tak bercerita hal anak-anak. Awal-awal blogging masa zaman universiti dulu semua cerita hal peribadi, kehidupan sebagai student dan macam-macam pengalaman beharga. Rasa hari ni nak mengomel certita perkembangan anakanda Kak Da 4 orang ni. Kakak Balqis yang sulung Darjah 1 tahun ni. Biasalah naik darjah 1

Ketahui Hormon-Hormon Terhasil Kerana Penyusuan

Terdapat 2 hormon yang penting terhasil semasa penyusuan susu ibu berlaku, di mana kedua-duanya mempunyai fungsi berbeza kepada ibu dan bayi. Prolaktin dan oksitosin adalah hormon-hormon yang berperanan penting dalam penyusuan ibu di samping hormon-hormon utama wanita iaitu estrogen dan progesteron. Kak Da sedang belajar ilmu-ilmu penyusuan. Walaupun anak dah

3 Rancangan Kartun Kanak-Kanak Harus Tonton

Kadang-kadang, kita beri anak-anak menonton TV itu satu-satunya cara untuk siapkan makan malam, dan ada juga ianya satu-satunya cara untuk ibu mendapatkan ‘me time’ di tandas =). Tetapi rancangan kartun di TV tidak semua sesuai untuk kanak-kanak bahkan ada yang benar-benar tidak boleh ditunjukkan kepada anak-anak sama sekali. Kak Da berbicara soal anak berumur 2

Mitos Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

Bila bercerita perihal penyusuan susu ibu, kalau boleh hampir setiap orang dari makcik belah mak sampai ke kakak yang buat massage atau facial kat uolls tu akan beri nasihat dan pandangan =). Baguslah macam tu kan sebab ramai yang sudah sedar kepentingan penyususan susu ibu. Tetapi kita sebagai ibu perlu

DIY Aktiviti Anak-Anak Semasa Menginap Di Hotel

Kebiasaannya apabila kita travel dengan anak-anak, walau macam manapun kemudahan dan kelengkapan yang ada di hotel tempat kita menginap akan ada masa kita habiskan masa di bilik. Sama ada tunggu anak atau pasangan berehat sebentar, tidur, mandi atau sebagainya. Atau macam isteri yang berpeluang mengikut suami outstation, semestinya waktu

Tempat Harus Pergi Di Batu Pahat

Author: | Categories: anak-anak, holiday, parenting, Travelog No comments
Banyak tempat menarik di batu Pahat sebenarnya. Sebagai anak jati Batu Pahat, banyak lagi tempat saya tak explore. Balik kampung yang lepas berkesempatan pergi ke Fazz Urban Farm di Parit Yaani. Ladang ternakan kambing Muslim. Walaupun kat Paka ni kambing boleh jumpa di tepi jalan or even kat halaman

Water Theme Park Di Kuantan

Author: | Categories: holiday, hotel review, my life, Travelog No comments
Saya suka simpan gambar-gambar bila berpeluang menginap di hotel dengan niat nak buat review lepas tu. Tapi busy sangat. Gambar jadi simpanan je akhirnya. Yang kali ni nekad nak buat review jugak. Alhamdulillah berpeluang menginap ikut suami kursus di Swiss Garden Resort Residence, Kuantan baru ni. Spesifiknya terletak di

Playgroup Bersama Jiran dan Rakan

Author: | Categories: homeschooling, parenting No comments
Alhamdulillah sudah masuk bulan kedua Playgroup Paka bersama jiran dan rakan berlangsung. Macam mana ianya bermula? Semua dari group Homeschooling Genius Syurga yang awesome tu. Jiranku seorang cikgu yang hebat tu K Yana ajak buat playgroup sesama kita. Jadi saya rasa apa salahnya menyumbang idea dan minat dengan kawan-kawan.