my life Archive

Perkembangan Anak-Anak

Dah lama rasanya tak bercerita hal anak-anak. Awal-awal blogging masa zaman universiti dulu semua cerita hal peribadi, kehidupan sebagai student dan macam-macam pengalaman beharga. Rasa hari ni nak mengomel certita perkembangan anakanda Kak Da 4 orang ni. Kakak Balqis yang sulung Darjah 1 tahun ni. Biasalah naik darjah 1

Water Theme Park Di Kuantan

Author: | Categories: holiday, hotel review, my life, Travelog No comments
Saya suka simpan gambar-gambar bila berpeluang menginap di hotel dengan niat nak buat review lepas tu. Tapi busy sangat. Gambar jadi simpanan je akhirnya. Yang kali ni nekad nak buat review jugak. Alhamdulillah berpeluang menginap ikut suami kursus di Swiss Garden Resort Residence, Kuantan baru ni. Spesifiknya terletak di

Cara Candle Light Dinner Di Rumah ( with kids )

Author: | Categories: my life, parenting 5 Comments
Dah lama teringin nak candle light dinner ni. Asyik bertangguh je sampai dah anak 3 orang mula fikir susah kalau nak buat kat luar. Macam mana cara nak candle light dinner dengan anak-anak ni? Jenuh duk pikir. Kami takde maid atau sedara mara kat sini nak tinggalkan sekejap anak-anak.

Pengalaman Bersalin anak ketiga

Author: | Categories: Gentle birth, Kehamilan, my life, pregnant 4 Comments
Bismillahirrahmanirrahim Hari ke59 lepas bersalin baru ummi sempat nak update blog. Betapa busynya ibu beranak tiga ni =) . Menjelang EDD saya anak ketiga ni macam-macam perkara baru jadi. Betullah setiap kali kita mengandung dan bersalin tu pengalaman yang berbeza-beza. Banyak ilmu baru saya belajar. Betapa besar ilmu Allah..ni

Pesan seorang suami..

Author: | Categories: baitul muslim, my life, Shaklee 1 Comment
Assalamualaikum wbt Petang-petang diberi masa free time anak-anak tidur untuk buat entri ini. Flashback saya start guna Shaklee tahun 2011 masa menyusukan Balqis. Badan saya jadi tak bertenaga masa puasa. Lembik sangat2. Memang lain sangat rasa waktu single mingle dulu. Macam-macam usaha saya buat. Sahur ambil kurma, roti wheatmeal

Saya mampu terbaring sahaja semasa berpuasa

Author: | Categories: ESP, my life, Performance Drink, Shaklee 2 Comments
Assalamualaikum wbt Alhamdulillah dah masuk hari kelima kita berpuasa. Macam mana dengan Ramadhan kali ini? Semoga ini merupakan Ramadhan terbaik buat diri kita. Saja nak flashback kenangan berpuasa saya sejak berkahwin. Tahun 2011 saya kena berusaha untuk qada’ puasa sebulan kerana tahun 2010 saya bersalinkan Balqis beberapa hari sebelum

Resepi roti telur versi Vendetta

Author: | Categories: my life, resepi 2 Comments
Assalamualaikum Lama dah tak share resepi. Amacam? Kelaaas tak nama resepi ni? Huhu. Ni nama saya yang beri sebab first time tengok bila tengok movie Vendetta dengan husband. Hubby pun request nak roti telur macam V buat. Tu yang sanggup google cara-cara nak buat. Baru tau nama resepi ni

Too much to learn

Author: | Categories: my life 1 Comment
Anak-anak dah tidur, masa untuk ummi ‘bersendiri’. Malam je ummi dapat buat aktiviti ummi sendiri, siang memang masa untuk anak-anak selagi mereka tidak tidur. Itu pun kalau malam takde program etc. Alhamdulillah masa dirasakan sangat tinggi nilainya. Dalam kepala ni macam-macam perkara nak kena buat. Sampai ada tahap rasa

Pengalaman bersalin anak kedua Natural Birth (PART III)

Author: | Categories: Gentle birth, my life, parenting, pregnant 27 Comments
Ok now it’s come the real birth story.. Jam 4a.m 2/7/2012 (exactly on my EDD) saya start rasa mild contraction. Saya ingat time ni Final EURO 2012, abah & ma tak tidur ada depan TV. Saya yakin ni masanya and then call my hubby to rush from Terengganu. Abah

Pengalaman bersalin anak kedua (PART II)

Author: | Categories: Gentle birth, my life, parenting, pregnant No comments
Sambungan dari Part 1, Untuk bersalin kali ni saya pilih natural birth. What is & Why natural birth? Natural birthing kalau ikut definition mr.google : going through labor and delivery without the help of medications, including pain relievers such as epidurals, induce using few or no artificial medical interventions