parenting Archive

DIY Aktiviti Anak-Anak Semasa Menginap Di Hotel

Kebiasaannya apabila kita travel dengan anak-anak, walau macam manapun kemudahan dan kelengkapan yang ada di hotel tempat kita menginap akan ada masa kita habiskan masa di bilik. Sama ada tunggu anak atau pasangan berehat sebentar, tidur, mandi atau sebagainya. Atau macam isteri yang berpeluang mengikut suami outstation, semestinya waktu

Tempat Harus Pergi Di Batu Pahat

Author: | Categories: anak-anak, holiday, parenting, Travelog No comments
Banyak tempat menarik di batu Pahat sebenarnya. Sebagai anak jati Batu Pahat, banyak lagi tempat saya tak explore. Balik kampung yang lepas berkesempatan pergi ke Fazz Urban Farm di Parit Yaani. Ladang ternakan kambing Muslim. Walaupun kat Paka ni kambing boleh jumpa di tepi jalan or even kat halaman

Playgroup Bersama Jiran dan Rakan

Author: | Categories: homeschooling, parenting No comments
Alhamdulillah sudah masuk bulan kedua Playgroup Paka bersama jiran dan rakan berlangsung. Macam mana ianya bermula? Semua dari group Homeschooling Genius Syurga yang awesome tu. Jiranku seorang cikgu yang hebat tu K Yana ajak buat playgroup sesama kita. Jadi saya rasa apa salahnya menyumbang idea dan minat dengan kawan-kawan.

Cara Buat Homemade Giant Bubble

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling, parenting 2 Comments
Selamat berhujung minggu semua. Giant Bubble ialah aktiviti MESTI yang anda perlu buat bersama anak-anak. Kenapa saya kata mesti? Sebab sangat mudah & fun dan hanya gunakan bahan-bahan yang ada di rumah anda. Ini bahan-bahannya: 1.5liter air 4 sudu tepung ubi Setengah cawan pencuci pinggan Tali, batang untuk buat

Tempat Berkelah Wajib Pergi Di Kerteh

Author: | Categories: holiday, parenting, Travelog 2 Comments
Air Terjun Menderu, Kerteh. Inilah tempat WAJIB pergi jika anda tinggal di sini. Sebagai orang luar (bukan anak tempatan Terengganu) sememangnya mencari tempat-tempat berkelah bersama keluarga dan anak-anak yang berdekatan dengan Paka ni. Nak ke Sekayu & Chemerong jauh pulak. Nak ajak mandi pantai, bahaya. So lepas ni boleh

Cara Candle Light Dinner Di Rumah ( with kids )

Author: | Categories: my life, parenting 5 Comments
Dah lama teringin nak candle light dinner ni. Asyik bertangguh je sampai dah anak 3 orang mula fikir susah kalau nak buat kat luar. Macam mana cara nak candle light dinner dengan anak-anak ni? Jenuh duk pikir. Kami takde maid atau sedara mara kat sini nak tinggalkan sekejap anak-anak.

Penjagaan Anak Chicken Pox

Bila anak chicken pox, mak ayah la yang paling risau. Cara penjagaan chicken pox, makanan, tips supaya tak gatal dan tidak parut inilah yang saya cari masa Balqis chicken pox 2 minggu lepas. Lepas Balqis, si adiknya Aisyah pulak kena. Uruskan anak chicken pox memang sangat mencabar bagi saya.

Aktiviti craft untuk anak-anak

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling, parenting 3 Comments
Assalamualaikum..  Post ni dah lama tertangguh. Sibuk sungguh lately. Dengan empayar Shaklee yang semakin berkembang, lebih besar amanah yang perlu dilaksanakan. Ok berbalik pada tajuk post ni. Aktiviti felt craft untuk Balqis dan Aisyah. Saya beli set kain felt ni di sini Sus d Felt . Banyak pilihan kain

Terrible Twos ?

Author: | Categories: parenting No comments
  Terrible Twos? Anak di sekitar usia 2 tahun suka membantah bila dilarang? Suka melempar-lempar barang? Menangis tak keruan? Suka marah? Agresif? Sound familiar? Jangan risau kerana ianya ialah satu peringkat pembesaran yang normal buat anak-anak yang menginjak umur 2-3 tahun. Istilahnya dipanggil ‘Teribble Twos’. Untuk membantu ibu bapa

Pengalaman bersalin anak kedua Natural Birth (PART III)

Author: | Categories: Gentle birth, my life, parenting, pregnant 27 Comments
Ok now it’s come the real birth story.. Jam 4a.m 2/7/2012 (exactly on my EDD) saya start rasa mild contraction. Saya ingat time ni Final EURO 2012, abah & ma tak tidur ada depan TV. Saya yakin ni masanya and then call my hubby to rush from Terengganu. Abah