pregnant Archive

5 Vitamin Wanita Berumur 30 Tahun Perlu Ambil

Seperti yang kita ketahui vitamin dan mineral sangat penting untuk kesihatan badan di semua peringkat umur. Kombinasi pemakanan seimbang , exercise dan supplemen membantu badan berfungsi dengan baik dan mengelakkan masalah kesihatan. Perlu diingat, vitamin yang diperlukan dan kuantitinya juga berbeza mengikut umur. Bagi wanita berumur 30 tahun dan

Pengalaman Bersalin anak ketiga

Author: | Categories: Gentle birth, Kehamilan, my life, pregnant 4 Comments
Bismillahirrahmanirrahim Hari ke59 lepas bersalin baru ummi sempat nak update blog. Betapa busynya ibu beranak tiga ni =) . Menjelang EDD saya anak ketiga ni macam-macam perkara baru jadi. Betullah setiap kali kita mengandung dan bersalin tu pengalaman yang berbeza-beza. Banyak ilmu baru saya belajar. Betapa besar ilmu Allah..ni

Omega penting untuk wanita mengandung dan menyusu

AssalamualaikumSalam Jumaat yang penuh keberkatan. Firstly, nak ucapkan tahniah kepada pembaca-pembaca blog yang sedang hamil dan yang sedang menyusu badan secara eksklusif kepada anak masing-masing. Jika berpeluang untuk breastfeed sehingga 2 tahun teruskanlah kerana ramai ibu-ibu di luar sana yang tidak berpeluang tapi mereka usahakan juga sehingga mencari ibu

Pengalaman bersalin anak kedua Natural Birth (PART III)

Author: | Categories: Gentle birth, my life, parenting, pregnant 27 Comments
Ok now it’s come the real birth story.. Jam 4a.m 2/7/2012 (exactly on my EDD) saya start rasa mild contraction. Saya ingat time ni Final EURO 2012, abah & ma tak tidur ada depan TV. Saya yakin ni masanya and then call my hubby to rush from Terengganu. Abah

Pengalaman bersalin anak kedua (PART II)

Author: | Categories: Gentle birth, my life, parenting, pregnant No comments
Sambungan dari Part 1, Untuk bersalin kali ni saya pilih natural birth. What is & Why natural birth? Natural birthing kalau ikut definition mr.google : going through labor and delivery without the help of medications, including pain relievers such as epidurals, induce using few or no artificial medical interventions

Pengalaman bersalin anak kedua (PART 1)

Author: | Categories: Gentle birth, my life, parenting, pregnant 2 Comments
Bismillahirrahmanirrahim..Alhamdulillah berjaya juga buat posting baru selepas sebulan berpantang. Tempoh mengandung, bersalin dan berpantang kali ni banyak pengalaman baru, belajar perkara baru, muhasabah diri. Alhamdulillah. Allahuakbar. Kita takkan pernah berhenti belajar sampai akhir nyawa kita.Dari tempoh mengandung saya tidak mengalami sebarang alahan alhamdulillah. Cuma masa 32 week saya bleeding

Permudahkanlah

Author: | Categories: my life, pregnant 1 Comment
Semakin hampir masa nak bersalin, semakin takut. “Isshh..anak kedua ni bukan anak first takde pengalaman lagi”.. kata-kata ni yang selalu memujuk hati menghilangkan rasa takut. Bukan apa, pengalaman bersalin berbeza untuk setiap kelahiran. Think positive. Berdoa semoga semua dipermudahkan urusan sebelum, semasa dan selepas bersalin. Mungkin rasa takut dan

Week 32

Author: | Categories: my life, pregnant 3 Comments
Alhamdulillah sedar tak sedar sudah minggu ke 32 rupanya. Macam-macam perasaan. Banyak lagi tak habis study pasal gentle & natural birthing. Semoga birth plan ku diterima di hospital nanti. Awal Jun baru dapat refer Dr yang berkenaan. Walaupun baru 32 minggu, contractions dah mula rasa. Minggu lepas dari jam

Nak bersalin di mana?

Author: | Categories: my life, pregnant 12 Comments
Assalamualaikum wbt Menggagahkan diri untuk update blog kesayangan ni. Fuhh.. Kalau ikut banyak perkara nak share tapi kita ambil yang latest la ye. Alhamdulillah baru balik dari check up mengandung. Sudah 28 minggu. Kejap je masa berlalu. balqis nak jadi kakak dah =) Bangunan baru Hospital Pakar PRKMUIP Sebelum

10 month and 38 week already

Author: | Categories: my life, pregnant 6 Comments
Alhamdulillah hari ni 26 July 2010 genap 10 bulan menjadi isteri kepada Mr.Luvly, Bari’ Asyraf. Tiada ucapan yang setanding untuk menggambarkan tanda penghargaan dan terima kasih ayang atas kasih sayang, cinta yang abang beri. You complete me. Semoga Allah memberkati kehidupan kita dan semoga sayang dan cinta ini kekal