Week 32

Author: | Categories: my life, pregnant 3 Comments
Alhamdulillah sedar tak sedar sudah minggu ke 32 rupanya. Macam-macam perasaan. Banyak lagi tak habis study pasal gentle & natural birthing. Semoga birth plan ku diterima di hospital nanti. Awal Jun baru dapat refer Dr yang berkenaan. Walaupun baru 32 minggu, contractions dah mula rasa. Minggu lepas dari jam

Muat atau tidak?

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling 2 Comments
Assalamualaikum wbt. Semakin tidak berkesempatan nak update blog selalu. Siang memang tak dapat la. Ada je tangan kecil  yang kacau keyboard ni pantang buka. Entertain Balqis sahaja di siang hari. Malam pulak memang penat, selalu tidur awal. Ada rezeki bangun awal before subuh. Mak buyung ni dah tak larat

Cara ajar anak solat

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling, parenting No comments
Abdullah bin Amru b Ash bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: “Perintahkan anak-anak kamu supaya menunaikan solat ketika mereka telah berumur 7 tahun dan pukullah mereka (jika tidak mahu menunaikannya) ketika mereka berumur 10 tahun. Pisahkanlah juga tempat tidur mereka (antara lelaki dan perempuan).” Teringat macam mana cara ma dan abah

Recommended Book

Author: | Categories: my life No comments
Assalamualaikum. Baru dapat update setelah beberapa hari terputus hubungan dengan dunia luar. Baru balik dari menemani suami berkursus beberapa hari di sebuah resort di Besut..yang tiada internet connection. Nanti saya beri review berkenaan resort tersebut. Nak share satu buku yang saya highly recommend. Buku bertajuk “The 2,000 Best Games

Activities at home : Finger Painting

Author: | Categories: homeschooling 2 Comments
Assalamualaikum wbt. Kembali bersiaran untuk hari ini. Insyaallah start hari ni saya akan share aktiviti-aktiviti yang dibuat bersama Balqis di rumah. Sebelum ni saya snap gambar je. Tak berkesempatan nak share di blog. Tujuan saya share ialah untuk panduan saya buat masa hadapan. Untuk adik-adik Balqis nanti, saya dah

Sangat Teruja! Damia Hafaz Surah Pada Umur 2 Tahun!!

Author: | Categories: parenting 2 Comments
Assalamualaikum wbt Wow!! Saya sangat teruja ni. Ni bukan Damia DarwishDarwisha ye. Ni Damia anak senior UTP saya, K Idah. Dapat tau anak dia berjaya hafaz surah seawal usia 2 tahun. Selama ni dengar cerita orang yang jauh di mata je. Kali ni cerita kejayaan parents yang dikenali. Mari

Nak bersalin di mana?

Author: | Categories: my life, pregnant 12 Comments
Assalamualaikum wbt Menggagahkan diri untuk update blog kesayangan ni. Fuhh.. Kalau ikut banyak perkara nak share tapi kita ambil yang latest la ye. Alhamdulillah baru balik dari check up mengandung. Sudah 28 minggu. Kejap je masa berlalu. balqis nak jadi kakak dah =)   Bangunan baru Hospital Pakar PRKMUIP

Muqaddam Bergambar Khas Buat Si Manja

Author: | Categories: parenting No comments
Umum tahu bahawa kanak-kanak mudah tertarik kepada objek yang berwarna terang, kartun comel dan warna-warni. Ia menggambarkan sifat ceria kanak-kanak yang tak perlu risaukan apa- apa Justeru, alhamdulillah, Pustaka Darul Iman mengambil kira tentang hal ini, dan mula menghasilkan Muqaddam Bergambar. Muqaddam Bergambar ni tiada pelajaran alif ba ta.

Oatmeal Scramble

Author: | Categories: resepi No comments
Assalamualaikum Serius dah bersawang blog kesayanganku ini. Insyaallah hari ni nak bersihkan sawang-sawangnya. Nak share resepi breakfast Balqis utk hari ni. Dah beberapa ali buat tapi baru nak share kali ni. Saya olah sedikit mengikut citarsa Balqis dari sumber Wholesomebabyfood Oatmeal Scramble OatCarrot2 Kuning telurSerbuk badam Cara-cara1) Oat dimasak

Philea

Author: | Categories: holiday, hotel review No comments
Assalamualaikum Bersawangnya lah blog ni. Lama tak update. Banyak perkara berlaku sejak kebelakangan ni. Balqis pun kurang sihat 2 minggu yang lepas. Ni first entry saya review hotel. Kenapa saya nak tulis sangat pasal tempat ni? Sebab saya sangatlah teruja dengan tempat ni. Dalam banyak-banyak tempat yang pernah sampai(takdelah