Mari membaca

Author: | Categories: parenting 2 Comments
Alhamdulillah..buku Nanny911 di atas telah seminggu sampai di rumah. Tapi masih belum berjaya baca. Baru baca part Introduction. Buku ni saya tak beli di Pesta Buku Antarabangsa baru-baru ni ye. Tak berkesempatan nak pergi. Buku ni order dari sis Bib kenal dari group facebook Malaysian Parenting Page . Katanya

Balqis vegetarian?

Author: | Categories: anak-anak, resepi 3 Comments
Assalamualaikum Posting kali ni nak share resepi solid food untuk Balqis. Kalau ikutkan diri,memang tiap-tiap hari nak buat posting baru sebab banyak benda nak cerita tetapi keadaan tidak mengizinkan. Hari ni Balqis jadi vegetarian, makan sayur dan buah je sebab umi tak sempat pergi pasar lagi nak beli ikan

Anak demam

Author: | Categories: anak-anak, parenting No comments
Bismillahirrahmanirrahim.. Lama sungguh tak update blog ni. Just nak share pengalaman menjaga Balqis demam. FIrst time Balqis demam selama 8 bulan ni. Kena hujan rasanya sehari sebelum kejadian. Malamnya rasa badan panas. Cek suhu badan dia 38.57C. Agak tinggi. Dahla malam hingga pagi tu keseorangan sebab hubby ada program

Mati itu pasti

Author: | Categories: my life, tazkirah 1 Comment
Al fatihah buat arwah Khairul Hakimi yang meninggal akibat kemalangan. Beliau merupakan pelajar tahun akhir UTP. Tidak kenal rapat dengan arwah tetapi sempat kenal semasa di UTP dan semasa arwah berpraktikal di Paka.Siang tadi diberi kesempatan untuk memberi penghormatan terakhir kepada arwah di rumahnya. Semasa sampai, jenazah selamat dimandi

Teething time

Author: | Categories: anak-anak, parenting 3 Comments
Bismillahirrahmanirrahim Alhamdulillah seminggu ni rasa relax sket sebab bercuti di kampung. Lama tak balik kampung. Balqis pun seronok la ramai orang nak layan dia kat kampung. Yang paling mengujakan saya ialah gigi Balqis dah tumbuh. Yeay =) . Seronok tengok. Comel je 2 gigi bawah 2 atas. Mula-mula tak

Anak umi

Author: | Categories: anak-anak, parenting 8 Comments
Assalamualaikum semua Lama tak terupdate blog ni atas kesibukan sebagai surirumah+guru tuisyen kepada 20 anak murid yang mempunyai 8 sesi kelas seminggu+isteri+ibu+anak+petugas agama Allah. Siapa kata surirumah tak sibuk. Amatlah sibuk bagi saya. Lebih-lebih lagi jika dah ada anak. Saya amatlah ‘pantang’ bila ada orang kata surirumah rileks… try

Bayi dan television

Author: | Categories: parenting 3 Comments
Assalamualaikum wbt The first 2 years of your kid is a critical time for brain development. Watching TV steals time away from your kid’s exploring, interacting, playing with you and others, and actively learning by manipulating things around him. These are activities that help your kid develop the skills

ABC song

Author: | Categories: parenting No comments
umi & Balqis love this song very much =)

Iqra’ .. Bacalah

Author: | Categories: my life No comments
Alhamdulillah…selesai kelas tuisyen English darjah 3 pagi tadi seperti biasa. Tapi ada yang lainnya pada kelas hari ini. Hari ni seorang lagi pelajar baru mendaftar menjadikan kelas darjah 3 saya seramai 6 orang. Pendaftaran ditutup =) Semasa mengajar tajuk Preposition tadi, saya meminta setiap seorang pelajar saya membaca petikan

Allah..

Author: | Categories: anak-anak, my life, tazkirah 5 Comments
Balqis tertidur sambil hisap jari Alhamdulillah Balqis bakal berumur 4 bulan pada 30hb ni. Balqis dah pandai ape orang tanya? Balqis dah pandai borak, jerit, hisap jari, gelak2, x suka baring..asyik nak kena dukung je, berat dah 6.5kg. Masih belum berjaya meniarap. Takpe cayang umi..learnt it step by step.