Bayi dan television

Author: | Posted in parenting 3 Comments
Assalamualaikum wbt

The first 2 years of your kid is a critical time for brain development. Watching TV steals time away from your kid’s exploring, interacting, playing with you and others, and actively learning by manipulating things around him. These are activities that help your kid develop the skills they need to grow intellectually, socially and emotionally.

Sebelum ni saya memang rajin ajak Balqis tengok video ABC & Alif Ba Ta di Youtube tapi bila banyak info yang saya jumpa tidak menyokong aktiviti sebegini. Kesan TV/Laptop kepada bayi. Antara sebab-sebabnya saya dapat dari various resources :

1) The first 2 years of your kid is a critical time for brain development. Watching TV steals time away from your kid’s exploring, interacting, playing with you and others, and actively learning by manipulating things around him. These are activities that help your kid develop the skills they need to grow intellectually, socially and emotionally.

– 2 tahun pertama anak-ana ialah masa yang penting untuk perkembangan otak. Menonton TV akan ‘mencuri’ masa anak/baby dari berinteraksi, bermain dengan ibu bapa, bermain dengan apa sahaja di persekitarannya. Aktiviti sebeginilah yang membantu kanak-kanak/bayi membina skill-skill yang diperlukan untuk membesar sama ada dari segi intelektual, sosial atau emosi.

2) Several studies claim to have found possible links between exposure to TV at a young age and an increased prevalence of attentional disorders such as ADHD and autism, communication deficits and later obesity.

– Banyak kajian yang mengaitkan penyakit seperti ADHD,autism, masalah komunikasi dan obesiti dengan pendedahn awal terhadap television.

3) The first 2 years of your kid is also a critical time for learning language. Language is only learned through interaction with others, not by passive listening to TV. If you not respond to your kid’s attempt to communicate, your kid could miss this important milestone. Also, your kid will not learn to talk by listening to TV characters baby talk or talk down to him. Your kid learns to talk by mimicking adult language. He learns from the adults’ simplified but correctly pronounced speech.

– Nak mudah faham…Jika baby anda senyum kepada TV, TV tida dapat senyum balik kepadanya =). Semuanya berkenaan interaksi dan belajar bahasa. 2 tahun pertama bayi penting untuk mereka mengenal perkataan dan bahasa. Nak belajar tahu perkataan kena berinteraksi so just tengok TV yang ‘mati’ itu.

Dan banyak lagi info-info yang anda akan jumpa berkenaan keburukan TV/laptop kepada bayi. Jadinya umi tak kasi dah tengok video tu kat Balqis. Kita teruskan baca buku dan flash card sahaja ye. =)

maaf jika ayat translate di atas kurang tepat. Payah rupanya nak translate ayat ni.. =)


Balqis yang rajin makan baca buku

Comments
  1. Posted by Hatiku Bermunajat
  2. Posted by A.Alizul
  3. Posted by Ismi Huda

Add Your Comment

CommentLuv badge