Perbezaan Vitamin Shaklee dengan jenama lain

Author: | Posted in Uncategorized 1 CommentSeringkali mendapat pertanyaan dari customer: “Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin di farmasi dan klinik?” , ” Apa beza vitamin Shaklee dengan vitamin jenama lain?”

Banyak bezanya tapi perbezaan penting yang perlu tahu ialah vitamin Shaklee ialah vitamin natural.

Vitamin ini ada 2 jenis: sintetik dan natural.
Apa beza SINTETIK dan NATURAL ni?
 • PENGHASILAN :
  Vitamin natural dihasilkan dari ekstrak bahan2 semulajadi dengan mengambil intipati yang diperlukan dan menyingkirkan fiber. Contohnya pembuatan vitamin C natural diperolehi dari mengambil pati asid askorbik dalam buah limau dan menyingkirkan serat2nya.
  Vitamin sintetik dihasilkan dari manipulasi bahan kimia yang mempunyai ciri2 seakan-akan bahan yang terdapat dalam vitamin. Contohnya asid askorbik (vitamin C) mempunyai formula empirik C6H8O6, jadi gabungan dari molekul2 karbon, hidrogen dan oksigen ini boleh dihasilkan dari apa2 bahan bagi menghasilkan asid askorbik.
 • KESERASIAN DENGAN BADAN :
  Vitamin natural dihasilkan dari bahan2 makanan kita, jadi ia bertindak dengan lebih baik dan semulajadi dengan tubuh. Ia tidak mendatangkan kesan sampingan, dan memberi kesan yang lebih baik.
  Vitamin sintetik, walaupun formulanya sama, ia tetap tidak sama dengan vitamin natural, apa lagi dengan makanan asli. Ini kerana penghasilannya pun bukan dari sumber makanan.Jangan terkejut kalau saya katakan tar yang digunakan untuk menurap jalan raya adalah salah satu bahan untuk menghasilkan vitamin B complex pada vitamin sintetik.
  Vitamin sintetik memberi kesan, sama ada jangka pendek atau jangka panjang.
 • HARGA :
  Vitamin natural tentunya lebih mahal kerana penghasilannya dari bahan2 semulajadi memerlukan kos bahan yang lebih tinggi.
  Vitamin sintetik biasanya lebih murah dan adakalanya diberi percuma saja.
 • KESAN PADA TUBUH BADAN :
  Vitamin natural mengambil intipati dari bahan2 semulajadi, jadi ia tidak meninggalkan bahan2 yang perlu, walaupun bukan bahan utama dalam vitamin tersebut. Contohnya kalsium memerlukan magnesium vitamin D untuk menjadikan penyerapannya lebih optimum. Kalsium yang tidak diserap dengan sempurna akan disimpan dlam ginjal dan boleh menyebabkan batu karang atau batu buah pinggang.
  Vitamin sintetik, oleh kerana pembuatannya adalah untuk menghasilkan sejenis bahan tertentu, makan kebanyakan vitamin sintetik datang dalam bentuk ’solo’, misalnya kalsium tanpa magnesium dan vitamin D, jadi kita kena amik magnesium dan vitamin D dari sumber lain. Begitu juga dengan vitamin2 lain, yang memerlukan ‘kawan’ untuk bertindakbalas dengan sempurna, tapi tidak ada dalam vitamin sintetik.
 • KESAN JANGKA PANJANG :
  Vitamin natural tidak mendatangkan kesan sampingankerana penghasilan dari bahan2 seperti yang dinyatakan di atas (bahan semulajadi).
  Vitamin sintetik mempunyai banyak kesan jangka panjang, salah satunya akibat ketidakstabilan bahan2 yang terkandung dalam vitamin sintetik itu sendiri, dan manipulasi kimia yang dilakukan dalam proses penghasilannya.

Kebanyakan vitamin yang dijual di farmasi ialah vitamin sintetik melainkan ada label ‘ Natural’. Yang paling mengujakan, Shaklee tersenarai di ranking ke-4 dari 101 syarikat di dunia (refer : http://www.multivitaminguide.org/full-ranking.html)

So, you choose =)

Sumber : http://alamistore.blogspot.com ,    
http://www.livestrong.com/article/162679-synthetic-or-natural-vitamins/ , http://www.naturalnews.com/024716.html , http://drbenkim.com/articles-vitamins.html

Comments
 1. Posted by Anonymous

Add Your Comment

CommentLuv badge