Tips Luka Bersalin Czer Cepat Sembuh

Proses kelahiran bayi ialah sesuatu yang sangat mengujakan. Lepas 9 bulan dalam kandungan, bertemu juga bertentang mata bersentuh kulit dengan anak yang kita kandungkan. Dalam keseronokan, jangan dilupa badan kita juga memerlukan rehat dan penjagaan rapi dalam tempoh berpantang lagi-lagi jika bersalin czer atau pembedahan. Penjagaan luka sama ada bersalin normal atau czer amatlah penting. Luka di luar kita boleh nampak tapi luka di bahagian dalam tiada siapa tahu kan.

K Huda nak share beberapa tips yang diambil dari pengalaman ibu-ibu yang melahirakan czer supaya luka pembedahan czer cepat sembuh dan dapat mengurangkan kesakitan dalam tempoh berpantang:

  1. Mengambil prebiotik: Antibiotik yang diberi sebelum pembedahan akan mematikan bakteria baik yang terdapat dalam usu kita. Jadi dengan mengambil prebiotik, kita dapat mengembalikan kesimbangan bakteria baik dalam usus. Seterusnya membantu menguatkan sistem pertahanan badan dan memberi kesihatan yang lebih baik.
  2. Mulakan berjalan: Setelah dapat ‘green light’ dari doktor, ibu harus cuba bangun dari katil dan berjalan sedikit. Keadaan semakin bertambah baik bila sudah berada di rumah beberapa hari. Boleh cuba tingkatkan sehingga 30 minit pergerakan.
  3. Makan makanan berkhasiat : Nutrisi sangat penting dalam tempoh penyembuhan. Fokus pada makanan yang tinggi Vitamin C dan ‘anti inflammatory’ seperti buah oren, berry, brokoli.
  4. Elakkan mengangkat berat: 2 minggu pertama elakkan dari mengangkat beban tak lebih 9kg. Minta bantuan ahli keluarga.
  5. Pastikan luka kering : Selepas mandi, lap bahagian luka dengan kain lembut. Elak menggunakan tisu.

Selain dari itu, K Huda nak share supplemen VIVIX yang dapat membantu menyembuhkan luka bersalin czer.

Vivix adalah sejenis cecair pekat berwarna merah yang terhasil daripada kandungan anggur muskat, polygonum cuspisdatum, european elderberry dan lobak merah.

Vivix bertindak dengan memperbaiki sel yang rosak. Kulit yang dipotong perlukan sel-sel yang sihat untuk membantu proses pencantuman kulit. Jadi sel yang telah rosak akan dibaikpulih kerana dalam vivix terdapat antioksidan yang tinggi.
Jom lihat testimoni ibu-ibu yang telah menggunakan VIVIX. Cikedout=)
Untuk sebarang pertanyaan boleh hubungi K Huda ok. 013 4906806 =)

Add Your Comment

CommentLuv badge