anak-anak Archive

Perkembangan Anak-Anak

Dah lama rasanya tak bercerita hal anak-anak. Awal-awal blogging masa zaman universiti dulu semua cerita hal peribadi, kehidupan sebagai student dan macam-macam pengalaman beharga. Rasa hari ni nak mengomel certita perkembangan anakanda Kak Da 4 orang ni. Kakak Balqis yang sulung Darjah 1 tahun ni. Biasalah naik darjah 1

DIY Aktiviti Anak-Anak Semasa Menginap Di Hotel

Kebiasaannya apabila kita travel dengan anak-anak, walau macam manapun kemudahan dan kelengkapan yang ada di hotel tempat kita menginap akan ada masa kita habiskan masa di bilik. Sama ada tunggu anak atau pasangan berehat sebentar, tidur, mandi atau sebagainya. Atau macam isteri yang berpeluang mengikut suami outstation, semestinya waktu

Tempat Harus Pergi Di Batu Pahat

Author: | Categories: anak-anak, holiday, parenting, Travelog No comments
Banyak tempat menarik di batu Pahat sebenarnya. Sebagai anak jati Batu Pahat, banyak lagi tempat saya tak explore. Balik kampung yang lepas berkesempatan pergi ke Fazz Urban Farm di Parit Yaani. Ladang ternakan kambing Muslim. Walaupun kat Paka ni kambing boleh jumpa di tepi jalan or even kat halaman

Cara Buat Homemade Giant Bubble

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling, parenting 2 Comments
Selamat berhujung minggu semua. Giant Bubble ialah aktiviti MESTI yang anda perlu buat bersama anak-anak. Kenapa saya kata mesti? Sebab sangat mudah & fun dan hanya gunakan bahan-bahan yang ada di rumah anda. Ini bahan-bahannya: 1.5liter air 4 sudu tepung ubi Setengah cawan pencuci pinggan Tali, batang untuk buat

Penjagaan Anak Chicken Pox

Bila anak chicken pox, mak ayah la yang paling risau. Cara penjagaan chicken pox, makanan, tips supaya tak gatal dan tidak parut inilah yang saya cari masa Balqis chicken pox 2 minggu lepas. Lepas Balqis, si adiknya Aisyah pulak kena. Uruskan anak chicken pox memang sangat mencabar bagi saya.

Aktiviti craft untuk anak-anak

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling, parenting 3 Comments
Assalamualaikum..  Post ni dah lama tertangguh. Sibuk sungguh lately. Dengan empayar Shaklee yang semakin berkembang, lebih besar amanah yang perlu dilaksanakan. Ok berbalik pada tajuk post ni. Aktiviti felt craft untuk Balqis dan Aisyah. Saya beli set kain felt ni di sini Sus d Felt . Banyak pilihan kain

Aktiviti anak-anak di bulan puasa

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling, myself 3 Comments
Assalamualaikum wbt.Lama dah tak share aktiviti anak-anak di rumah. Hari ni ummi diberi kesempatan buat special aktiviti dengan Balqis dan Aisyah. Aktiviti memasak Pancake Kismis.Ok resepinya di sini. Pancake Kismis: Bahan-bahan: Sebiji telur gred B (asingkan putih dan kuning n make sure anak da pass telur ye) 3/4 cawan

Gluing activity

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling 3 Comments
Sebelum melelapkan mata, nak share satu aktivi yang sangat mudah buat kita ibu bapa tetapi merupakan satu aktiviti yang mencabar buat anak-anak. Aktiviti koyak, gam dan tampal.Bahan-bahan :Surat khabar/ majalah yang bewarna warniGamA4 / kertas mahjong Aktivitinya mudah. kita tunjuk cara mengoyak kertas, gam dan tampal kepada anak-anak and

Muat atau tidak?

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling 2 Comments
Assalamualaikum wbt. Semakin tidak berkesempatan nak update blog selalu. Siang memang tak dapat la. Ada je tangan kecil  yang kacau keyboard ni pantang buka. Entertain Balqis sahaja di siang hari. Malam pulak memang penat, selalu tidur awal. Ada rezeki bangun awal before subuh. Mak buyung ni dah tak larat

Cara ajar anak solat

Author: | Categories: anak-anak, homeschooling, parenting No comments
Abdullah bin Amru b Ash bahawa Rasulullah s.a.w bersabda: ‚ÄúPerintahkan anak-anak kamu supaya menunaikan solat ketika mereka telah berumur 7 tahun dan pukullah mereka (jika tidak mahu menunaikannya) ketika mereka berumur 10 tahun. Pisahkanlah juga tempat tidur mereka (antara lelaki dan perempuan).” Teringat macam mana cara ma dan abah