Breastfeeding Tips Archive

5 Tips Mengurangkan Bengkak Susu

    Para ibu mesti biasa dengar masalah bengkak susu kan? Ada yang pernah mengalaminya mesti teringat lagi macam mana sakitnya rasa bengkak susu tu kan. Punca utama terjadinya bengkak susu ialah bila susu tidak dikeluarkan dan payudara tidak dikosongkan secara kerap dan efisien. K Huda pernah kena bengkak

Ketahui Hormon-Hormon Terhasil Kerana Penyusuan

Terdapat 2 hormon yang penting terhasil semasa penyusuan susu ibu berlaku, di mana kedua-duanya mempunyai fungsi berbeza kepada ibu dan bayi. Prolaktin dan oksitosin adalah hormon-hormon yang berperanan penting dalam penyusuan ibu di samping hormon-hormon utama wanita iaitu estrogen dan progesteron. Kak Da sedang belajar ilmu-ilmu penyusuan. Walaupun anak dah

Mitos Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

Bila bercerita perihal penyusuan susu ibu, kalau boleh hampir setiap orang dari makcik belah mak sampai ke kakak yang buat massage atau facial kat uolls tu akan beri nasihat dan pandangan =). Baguslah macam tu kan sebab ramai yang sudah sedar kepentingan penyususan susu ibu. Tetapi kita sebagai ibu perlu

10 Tips Berpuasa Sambil Menyusu

Insyaallah Ramadhan akan datang tahun ke 6 Kak Da berpeluang berpuasa sambil menyusu anak. Ramai ibu-ibu yang risau mampu atau tidak berpuasa sambil menyusu. Kak Da nak share tips macam mana Kak Da ‘survive’ berpuasa sambil menenyusu ke empat-empat anak Kak Da. 10 Tips Berpuasa Sambil Menyusu: 1) Dapatkan support dari orang