breastfeeding Archive

Ketahui Hormon-Hormon Terhasil Kerana Penyusuan

Terdapat 2 hormon yang penting terhasil semasa penyusuan susu ibu berlaku, di mana kedua-duanya mempunyai fungsi berbeza kepada ibu dan bayi. Prolaktin dan oksitosin adalah hormon-hormon yang berperanan penting dalam penyusuan ibu di samping hormon-hormon utama wanita iaitu estrogen dan progesteron. Kak Da sedang belajar ilmu-ilmu penyusuan. Walaupun anak dah

Mitos Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

Bila bercerita perihal penyusuan susu ibu, kalau boleh hampir setiap orang dari makcik belah mak sampai ke kakak yang buat massage atau facial kat uolls tu akan beri nasihat dan pandangan =). Baguslah macam tu kan sebab ramai yang sudah sedar kepentingan penyususan susu ibu. Tetapi kita sebagai ibu perlu

Supplemen Yang Penting Untuk Ibu Hamil Dan Breastfeeding

Author: | Categories: breastfeeding 1 Comment
Assalamualaikum.  Insyaallah malam ni nak share berkenaan kepentingan minyak ikan atau Omega 3 kepada ibu mengandung dan yang breastfeed. Biasa kalau kita check up mengandung di klinik kerajaan, kita tidak akan dapat supplemen Omega 3 ni. Melainkan di swasta ya kita akan diberi supplemen minyak ikan / omega 3

Set Breastfeeding Shaklee

Author: | Categories: breastfeeding No comments
Set Penyusuan Shaklee memastikan ibu-ibu mendapat semua vitamin dan mineral yang diperlukan. Kelebihan Shaklee berbanding jenama lain ialah Shaklee ialah vitamin semulajadi, selamat dan sesuai untuk semua. Vitamin shaklee yang berikut dicadangkan untuk IBU MENYUSU.     Vitamin 1 : ESPESP merupakan milk & energy booster yang sedang hangat

Panduan Mencairkan Susu Ibu

Author: | Categories: breastfeeding No comments
Assalamualaikum dan selamat pagi.Hari ni saya jumpa satu artikel menarik untuk dikongsi bersama iaitu panduan mencairkan susu perahan EBM. Saya cuba translate kepada Bahasa Melayu sebaiknya.  1) Cek tarikh perahan susu pada bekas perahan. Gunakan bekas yang dilabel dengan tarikh yang terawal.   2) Cairkan susu dengan meletakkannya di

Top 5 Mitos Penyusuan Susu Ibu

Author: | Categories: breastfeeding No comments
Kesedaran akan kepentingan penyususan susu ibu semakin tinggi pada waktu ini. Di mana-mana ada terdapatnya support group untuk kaum ibu ini sama ada di luar atau di alam maya. Saya yakin, kita banyak menerima tips-tips dan nasihat dari orang-orang sekeliling kita. Malangnya tak ramai antara kita yang mencari info

Omega penting untuk wanita mengandung dan menyusu

Author: | Categories: breastfeeding No comments
AssalamualaikumSalam Jumaat yang penuh keberkatan. Firstly, nak ucapkan tahniah kepada pembaca-pembaca blog yang sedang hamil dan yang sedang menyusu badan secara eksklusif kepada anak masing-masing. Jika berpeluang untuk breastfeed sehingga 2 tahun teruskanlah kerana ramai ibu-ibu di luar sana yang tidak berpeluang tapi mereka usahakan juga sehingga mencari ibu

Perkara yang bakal ibu dan ibu perlu tahu

Author: | Categories: breastfeeding 4 Comments
AssalamualaikumInsyaallah hari ni nak share berkenaan saiz perut bayi yang baru lahir. Ramai antara kita tak tahu, saya masa bersalinkan anak pertama pun tak tahu. Apa pentingnya nak tahu saiz kapasiti perut bayi ni? Sangat penting sebab kita especially first time mom biasa takde pengalaman di hari-hari pertama kelahiran.

Meroyan? Postpartum depression? Baby blues?

Author: | Categories: breastfeeding 1 Comment
Sedang menghabiskan buku Vitamin Bible ni, terjumpa satu info menarik yang saya baru tahu berkenaan pengambilan Omega-3 semasa hamil dan menyusu badan. Author buku, Dr. Earl Mindellmerupakan seorang professor nutrisi di Pacific Western University in Los Angeles, ahli farmasi berdaftar, expert dalam bahagian nutrisi, vitamin, drugs, herba. Dia juga