Kehamilan Archive

5 Vitamin Wanita Berumur 30 Tahun Perlu Ambil

Seperti yang kita ketahui vitamin dan mineral sangat penting untuk kesihatan badan di semua peringkat umur. Kombinasi pemakanan seimbang , exercise dan supplemen membantu badan berfungsi dengan baik dan mengelakkan masalah kesihatan. Perlu diingat, vitamin yang diperlukan dan kuantitinya juga berbeza mengikut umur. Bagi wanita berumur 30 tahun dan

5 Sebab Ostematrix Jadi Pilihan Wanita

Hasil penemuan penyelidikan bersama Universiti Putra Malaysia (UPM) dan Universiti Otago, New Zealand menunjukkan kebanyakan wanita di Malaysia mendapat kurang daripada 50 peratus jumlah kalsium yang disarankan untuk kesihatan tulang. Pengambilan kalsium yang rendah merupakan antara faktor risiko utama yang menyumbang kepada berlakunya penyakit osteoporosis yang bermaksud ‘tulang poros’.

CARA MENAIKKAN HB RENDAH SEMASA MENGANDUNG

Author: | Categories: Hb rendah, Kehamilan, Set Hamil 2 Comments
Semasa tempoh mengandung, HB (hemoglobin) rendah antara masalah perlu yang dipandang serius oleh ibu-ibu. HB rendah semasa mengandung juga antara kes yang di bawah pantauan nurse sepanjang anda membuat pemeriksaan di klinik kesihatan. Pengalaman Kak Da, anak pertama HB memang rendah dari awal kehamilan. HB Kak Da bawah 10.

Mitos Penyusuan Yang Perlu Anda Tahu

Bila bercerita perihal penyusuan susu ibu, kalau boleh hampir setiap orang dari makcik belah mak sampai ke kakak yang buat massage atau facial kat uolls tu akan beri nasihat dan pandangan =). Baguslah macam tu kan sebab ramai yang sudah sedar kepentingan penyususan susu ibu. Tetapi kita sebagai ibu perlu

Pengalaman Bersalin anak ketiga

Author: | Categories: Gentle birth, Kehamilan, my life, pregnant 4 Comments
Bismillahirrahmanirrahim Hari ke59 lepas bersalin baru ummi sempat nak update blog. Betapa busynya ibu beranak tiga ni =) . Menjelang EDD saya anak ketiga ni macam-macam perkara baru jadi. Betullah setiap kali kita mengandung dan bersalin tu pengalaman yang berbeza-beza. Banyak ilmu baru saya belajar. Betapa besar ilmu Allah..ni

Supplemen Yang Penting Untuk Ibu Hamil Dan Breastfeeding

Author: | Categories: breastfeeding, Kehamilan, Omega Guard 1 Comment
Assalamualaikum.  Insyaallah malam ni nak share berkenaan kepentingan minyak ikan atau Omega 3 kepada ibu mengandung dan yang breastfeed. Biasa kalau kita check up mengandung di klinik kerajaan, kita tidak akan dapat supplemen Omega 3 ni. Melainkan di swasta ya kita akan diberi supplemen minyak ikan / omega 3

Perkara yang bakal ibu dan ibu perlu tahu

AssalamualaikumInsyaallah hari ni nak share berkenaan saiz perut bayi yang baru lahir. Ramai antara kita tak tahu, saya masa bersalinkan anak pertama pun tak tahu. Apa pentingnya nak tahu saiz kapasiti perut bayi ni? Sangat penting sebab kita especially first time mom biasa takde pengalaman di hari-hari pertama kelahiran.

Meroyan? Postpartum depression? Baby blues?

Sedang menghabiskan buku Vitamin Bible ni, terjumpa satu info menarik yang saya baru tahu berkenaan pengambilan Omega-3 semasa hamil dan menyusu badan. Author buku, Dr. Earl Mindellmerupakan seorang professor nutrisi di Pacific Western University in Los Angeles, ahli farmasi berdaftar, expert dalam bahagian nutrisi, vitamin, drugs, herba. Dia juga